e-Gradovi Posavja predstavljeni kot primer odlične inovacije turizma 4.0

V Digitalnem središču Slovenije v Ljubljani je v torek, 24.8.2021 potekala konferenca "Po stopinjah inovacij Turizma 4.0". Vodilo konference bila vloga tehnologije pri prezentacijah in ohranjanju kulturne dediščine. Predstavniki vodilnih destinacij, ki so se vključile v proces digitalnega inoviranja kulturne dediščine, so predstavili svoje rezultate digitalizacije. Prav posebne pozornosti je bila deležna operacija e-Gradovi Posavja, ki jo je predstavila Nataša Šterban Bezjak, vodja operacije in službe za projektno sodelovanje z RRA Posavje. Rezultati digitalnega inoviranja dediščine gradov Posavja in novo butično turistično doživetje Sedem veličastnih so med občinstvom poželi val navdušenja.  RRA Posavje je namreč med prvimi destinacijami v Sloveniji odprla interpretacijsko sobo, imenovano Digitalna grajska sobana gradov Posavja, kjer si lahko obiskovalci s pomočjo hologramskih predvajalnikov in VR očal ogledajo 3D modele in 360-stopinjske video posnetke sedmih veličastnih gradov: grad Brežice, grad Rajhenburg, grad Mokrice, grad Sevnica, samostan Kostanjevica na Krki, grajski ruševini Svibno in Kunšperk. Soba se nahaja v Termah Čatež, za javnost pa je odprta vse dni v tednu, od 8.00 do 12.00 ter še v popoldanskem terminu od 18.00 do 22.00. Vstop v sobo je brezplačen.

Med destinacijami, ki so bile predstavljene kot vodilne in najbolj inovativne pri digitizaciji kulturne dediščine so bile tudi destinacija Ljubljana z digitalizacijo Plečnikove dediščine, destinacija Maribor z virtualno zgodbo najstarejše trte sveta ter destinacija Kranjska gora, ki je razvila AR aplikacijo o Ruski kapelici in Vršiški cesti. Vodilna destinacija Čatež in Posavje se je z operacijo e-Gradovi Posavja postavila ob bok najprepoznavnejšim in inovativnim turističnim destinacijam v Sloveniji.

Digitalno inoviranje kulturne dediščine gradov Posavja ponuja obiskovalcem novo edinstveno doživetje, preko katerega doživljajo avtentičnost naše destinacije Čatež in Posavje ter potujejo v preteklost, kjer spoznavajo tisočere zgodbe veličastnih gradov. Preko digitalnega inoviranja poskušamo kulturno dediščino približati tudi novim skupinam ljudi, predvsem mlajšim generacijam, za katere želimo, da razvijejo spoštljiv odnos do dediščine svojega okolja. Govorniki s konference so izpostavili, da lahko s sodobnimi tehnologijami spodbudimo pogovore o kulturni dediščini, kar je tudi eden izmed namenov kulturnega turizma. S takšnimi projekti kot so e-Gradovi Posavja ustvarjamo zapomljive izkušnje in sprožimo povezave ter razmišljanja, ki prej niso obstajala. Turistične destinacije so spoznale, da niso le promotorji turistične ponudbe, temveč postajajo producenti nekih novih vsebin, ki se povezujejo z dediščino, javnosti pa se predstavljajo preko sodobnim digitalnih medijev. Udeleženci konference so si bili enotni, da je potrebno projekte s področja digitalnega inoviranja kulturne dediščine povezati in nadgraditi v neko širšo vseslovensko zgodbo, ki bo temeljila na vsebinski povezavi. Dogodka se je udeležila tudi Ksenija Flegar, direktorica direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki je najavila novo Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2022 – 2026, ki bo vključevala digitalizacijo in jo poskušala nadgraditi.

Konference se je udeležila tudi Ana Jurečič Martinčič, koordinatorka operacije e-Gradovi Posavja. RRA Posavje tako pod vodstvom mag. Nataše Šerbec nadaljuje z inovativnimi projekti, ki bodo pripomogli k nadaljnjemu razvoju turistične ponudbe Posavja in našo destinacijo pozicionirali kot zeleno butično destinacijo.

Več o konferenci si lahko preberete tu: Po stopinjah inovacij Turizma 4.0 | DIH Slovenije (dihslovenia.si)

Digitalna soba se nahaja v Termah Čatež, ob Slaščičarni Urška.

Odpiralni čas: ponedeljek – nedelja, 8.00 – 12.00, 18.00 – 22.00


Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov z dogodka. 


Kontaktna oseba za vsa vprašanja glede operacije e-Gradovi Posavja je Nataša Šterban Bezjak, vodja službe za projektno sodelovanje in vodja operacije e-Gradovi Posavja.

e-naslov: natasa.sterban.bezjak@rra-posavje.si, tel.: 07/488 10 51.

Spremljajte nas na www.posavje.com in FB profilu Posavje – polno priložnosti.

RRA Posavje izvaja operacijo e-Gradovi Posavja, ki je bila prijavljena v sklopu javnega razpisa Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo “za preoblikovanje turistične ponudbe v vodilnih turističnih destinacijah v letih 2020 in 2021 zaradi epidemije COVID-19”. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020«, prednostne osi: »Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«; prednostne naložbe: »Razvoj in izvajanje novih poslovnih modelov na MSP, zlasti v zvezi z internacionalizacijo«; specifičnega cilja: »povečanje mednarodne konkurenčnosti MSP«.
www.eu-skladi.si

  Image titleImage titleImage titleImage title