RRA Posavje z e-Gradovi Posavja navdušila na mednarodni konferenci v Indoneziji

RRA Posavje je v četrtek, 2.11.2023 v sodelovanju s podjetjem Arctur na mednarodni konferenci na temo Turizma 4.0 in razvoja podeželja (Tourism 4.0 for Rural Development)  predstavila e-Gradove Posavja, kot primer dobre prakse s področja digitalnega inoviranja kulturne dediščinein razvoja novih inovativnih turističnih produktov. Konferenca je potekala v Indoneziji, v organizaciji indonezijskega ministrstva za razvoj vasi in zapostavljenih območij.

Namen konference je bilo prikazati, kako dobre prakse s področja iniciative Turizem 4.0 prispevajo k trajnostnemu razvoju podeželja in izboljšanju kvalitete življenja na podeželju. S predstavitvijo e-Gradov Posavja smo pritegnili zanimanje azijskih podeželskih skupnosti za digitalno inovacijo kulturne dediščine in vključevanje digitiziranih vsebin kulturne dediščine v turistično ponudbo. RRA Posavje je predstavila tudi butično doživetje Sedem veličastnih, ki je prejelo oznako Slovenia Unique Experience in utrjuje vizijo Posavja kot zelene butične destinacije za zahtevnega obiskovalca, ki išče raznolika in avtentična doživetja.

S sodelovanjem na konferenci v Indoneziji se je RRA Posavje predstavila na mednarodnih trgih in z azijskimi skupnostmi delila svoje izkušnje in znanje s področja digitalnega inoviranja kulturne dediščine in povezovanja s turizmom. Projekt e-Gradovi Posavja ni le pionirsko delo v tem smislu, temveč tudi nadaljevanje nenehnega truda za ohranjanje in promocijo bogate kulturne dediščine gradov Posavja. Digitalno inoviranje kulturne dediščine gradov Posavja je potekalo v letih 2020 in 2021. V projektu je bila vzpostavljena tudi interpretacijska soba, ki se nahaja v Termah Čatež in obiskovalcem omogoča interaktivno doživetje s 3D modeli in VR posnetki sedmih veličastnih gradov Posavja. 

Vse 3D modele in VR posnetke si lahko ogledate na spletni strani RRA Posavje (www.rra-posavje.si/egradovi-posavja.html). Butično doživetje »Sedem veličastnih« pa je objavljeno na naši destinacijski strani posavje.com (https://posavje.com/sedem-velicastnih/).

Slovenija je postala prva država v Evropi, ki se je sistematično lotila digitalizacije kulturne dediščine dediščine in s tem postala ena od vodilnih držav v Evropi pri vključevanju inovativnih rešitev na področju digitalizacije kulturne dediščine v obogatene turistične izkušnje. Vse digitizirane primere kulturne dediščine na Slovenskem si lahko ogledate na spletnemu Portalu DIKD (https://www.dikd.si/).

Key note speaker na konferenci je bila dr. Urška Starc Peceny s podjetja Arctur d.o.o. iz Nove Gorice. Visokotehnološko podjetje Arctur je v projektu e-Gradovi Posavja sodelovalo kot zunanji izvajalec pri izvedbi procesa digitalnega inoviranja kulturne dediščine ter s svojim znanjem in strokovnostjo prispevalo k uspešni izvedbi projekta.

Iniciativa Turizem 4.0 - Soustvarjanje digitalne prihodnosti turizma 

Iniciativa Turizem 4.0 predstavlja gonilo inovacij v turistični industriji, kjer se tradicionalni pristopi prepletajo s sodobnimi digitalnimi tehnologijami. Zasnovana je s ciljem izboljšanja kakovosti turističnih storitev, povečanja konkurenčnosti destinacij ter spodbujanja trajnostnega razvoja turizma. Inovativni pristop Turizma 4.0 spodbuja sodelovanje med javnim sektorjem, zasebnim sektorjem, nevladnimi organizacijami ter akademsko skupnostjo. Z združevanjem moči in izmenjavo znanj ustvarjamo povezan in usklajen turistični ekosistem, ki izkorišča potencial digitalnih tehnologij za doseganje boljših rezultatov, kot so privabljanje obiskovalcev, trajnost ter gospodarska rast. Turizem 4.0 ne zgolj odpira vrata digitalne prihodnosti turizma, temveč predstavlja tudi ključno orodje za doseganje globalne konkurenčnosti in odličnosti v turistični industriji.


Image title

Image title

Image title

Image title