Sprememba Zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo potrjena

Leta 2022 sprejeti zakon predvideva zagotovitev finančnih sredstev za investicije v športno infrastrukturo v skupni višini 150 milijonov evrov v obdobju od 2022 do 2027. Sprememba, ki jo je predlagala vlada in potrdil Državni zbor, ohranja skupno višino sredstev, vendar za tri leta podaljšuje obdobje, v katerem bodo sredstva zagotovljena, to je od 2023 do 2030.
Spreminjajo se tudi zneski letno namenjenih sredstev, v obdobju od 2025 do 2030 bo za investicije v športno infrastrukturo predvidoma namenjenih 20 milijonov evrov letno, v letu 2024 pa 22,6 milijona evrov (upoštevajoč prerazporeditve neporabljenih sredstev iz 2023). Letni obseg sredstev bo lahko višji za znesek nerealiziranih sredstev iz preteklih let, vendar ne bo smel preseči 40 milijonov evrov. 

Predlog za podaljšanje financiranja je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport predhodno predstavilo Olimpijskemu komiteju Slovenija, predstavnikom vseh treh združenj občin in Strokovnemu svetu za šport, pri čemer je bilo izkazano razumevanje do potrebnih sprememb. S predlogom se je želela vlada prilagoditi na nastalo javnofinančno situacijo ob poplavah v avgustu 2023, saj sanacija škode zahteva izdaten finančni prispevek države. Zlasti pa je pomembno, da podaljšanje obdobja omogoča občinam lažje sofinanciranje projektov, hkrati pa kvalitetno pripravo strokovnih podlag za umeščanje objektov regionalnega in nacionalnega pomena. V pripravi je namreč desetletni nacionalni program športa, katerega del bo tudi strategija razvoja športne infrastrukture v Republiki Sloveniji. Gre za najpomembnejši nacionalni dokument s področja športa v Sloveniji, ki ga bo še letos obravnaval in tudi sprejemal Državni zbor RS.

NAZAJ

OSTALE NOVICE

Najava novega javnega razpisa za zeleni prehod v kulturi

Ministrstvo za kulturo bo predvidoma 21. junija 2024 objavilo nov javni razpis za zeleni prehod v kulturi. Z njim bo podprlo uvajanje zelenih praks v kulturi in spodbudilo razvoj inovativnih zelenih pristopov. S tem bo omogočilo spremembe pri upravljanju organizacij, prizorišč in kulturnih dogodkov, posredno pa o pomenu zelenega prehoda ozaveščalo tudi širšo javnost.

Brezplačna izobraževanja s področja turizma

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru je pripravila kratka izobraževanja

Sedem veličastnih se predstavi - študijska tura za novinarje, 25. oktober

Sedem veličastnih se predstavi: ogled Digitalne grajske sobane v Termah Čatež in okrogla miza s predstavniki e-Gradov Posavja na gradu Rajhenburg, 25. oktober 2023 .

×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Barva ozadja in pisave


Izjava o dostopnosti

S tem, ko uporabljate spletno mesto, dovoljujete uporabo piškotkov v skladu z našo politiko varovanja zasebnosti.

NASTAVITVE